Eğitimini Çevre Mühendisliği üzerine yapan ve 2006 yılında, mühendis olarak Marmara Üniversitesi’nden mezun olan Işık, mezuniyetinden sonra, mühendislik yerine tamamen farklı bir yolda ilerlemiş ve 10 yılı aşkın bir süredir bitki ressamı olarak tam zamanlı çalışıyor. Işık'ın bu yolu seçmesinde, botanikçi bir babanın kızı olmak, ve doğayla iç içe büyümek önemli bir rol oynuyor.
Işık ile Fırtına Vadisi'nde geçen çocukluk yıllarımızdan beri tanışıyoruz. Bizim çocukluğumuzda tatil demek, dağlarda yaylalarda macera peşinde koşmak demekti. Anne babalarımız yıllar evvel şehirlere göçüp, orada yaşamlar kurmuş olsalar da, bizleri bir şekilde köylerimizden koparmadılar.
Okullar kapandığı an oradaydık, ta ki okullar açılana kadar. Işık’la şimdi konuştuğumuzda bu durumun yaşamlarımız üzerinde hep bir ikilem oluşturduğunu farkediyoruz. Hangisi gerçek dünyaydı? Kurallarla dolu, kalabalık ve gürültülü şehirlerin içerisindeki yaşamlar mı? Yoksa sadece havanın ve doğanın kurallarına göre ne yapabileceğinize karar verdiğiniz, mis kokulu, cennet görünümlü dağlarda, telaşesiz durmak mı ? Bu sorular uzun yıllar peşimizi bırakmamıştı, hala da öyle.
Öyle bir dönemde yaşıyoruz ki, sürekli belirli bir yerde yaşamak kavramı anlamını yitirmeye başladı. Fakat insan genede topraklanacak ve köklenecek bir alan arayışı içinde olabiliyor.
Yıllar sonra, yetişkin insanlar olup hayatımızın yönünü kendimiz çizmeye başladığımızda, doğa ve bir bütün olarak köyümüzdeki yaşam ağır bastı. Ben 2009, Işık 2012’de yerleşik olarak daha çok Fırtına Vadisi'nde bulunmaya karar verdik. Yollarımız bu şekilde yeniden birleşti.
Işık'ın işlerini yıllardır takip ediyorum ve hayranlıkla izliyorum. Bitki ressamlığı Türkiye’de çok yaygın bir meslek dalı değil. Işık bu konudaki öncülerden. Onun harika işlerinin daha fazla insana ulaşması için aracı olmak istedim. Işık bitkileri birebir ebatında ve olduğu gibi resmediyor. Moyy Atölye'nin galerisinde satışa sunduğumuz Çin'in Orkideleri koleksiyonunu şöyle anlatıyor;
Bu galeride yer alan bütün orkide türleri, aşırı tüketim ve toplanmadan dolayı tehlike altındadır. Bu çalışmalar, durumun farkındalığını artırmak amacı ile Haziran - Eylül, 2016 tarihleri arasında Çin’in 6 farklı botanik bahçesinde sergilenmiştir. Bütün türlerin eskiz çalışmaları Ocak - Mart, 2015 tarihleri arasında Xishuangbanna Tropik Botanik Bahçesi’nde hazırlanmış, aynı yıl Fırtına Vadisinde resimler tamamlanmıştır. Burada gördüğünüz birçok tür Çin’in Yunnan bölgesinde yetişen orkidelerden olmasına rağmen, bazı türler Güney Batı Asya’da yayılım göstermektedir ve hepsi soyunun tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Işık Güner ile ilgili daha fazla bilgi sagibi olmak isterseniz; www.isikguner.com'u ziyaret edebilirsiniz.
Fotoğraf: www.ekinozbicer.com